Cigarrskolan

En liten sida om Cigarrer och dess förvaring.
Ta och smaka på en god Cigarr med en
liten bit mörk choklad i munnen, det är en stor njutning.

All text på denna sida kommer från.    topbild_www_aug_2104    och cigarrlagret

 

 

Att avnjuta en cigarr är inte att röka i traditionell bemärkelse – det är en del i en gastronomisk upplevelse – det är en stunds meditativ avkoppling – det är trivsam samvaro med lättsam konversation – det är en intressant och gåtfull upplevelse som alltid är ny och unik.

För att cigarren skall ge fulländad njutning så är det viktigt att ge den tid och omsorg. Var noggrann i ditt val av cigarr. Skall du välja en lätt panetela eller en kraftfull piramide? Vilken tidpunkt på dagen, hur mycket tid du har till förfogande, vilken typ av måltid du har avnjutit, vilken avec du vill njuta till cigarren, allt detta är väsentligt då du skall välja din cigarr.

Cigarren har sin givna plats i den gastronomiska världen och skänker stort välbefinnande för den som vet att handskas med den. Har du dessutom kännedom om hur man bäst kombinerar cigarren med olika måltider och avecer, så kommer nya dimensioner av njutning att uppenbara sig.

Cigarrens mystik ligger inte i ritualer och hemliga knep. Det finns ett antal klara och relativt enkla grundregler som man skall följa för att cigarrnjutningen verkligen skall bli just en cigarrnjutning.

De fyra främsta cigarrursprungen är idag Dominikanska Republiken, Honduras, Kuba och Nicaragua. För att få en förståelse om dessa länders historia, geografi, odling och produktion hittar du här fördjupande texter.

Förvara rätt

Cigarren måste förvaras i rätt miljö med avseende på luftfuktighet och temperatur, vilket innebär en luftfuktighet på ca 68-72% och en temperatur mellan 18-22°. Cigarrens fuktighetsgrad kan jämställas med vinets serveringstemperatur, en i allra högsta grad smakpåverkande faktor. Beträffande temperatur så har vi i våra bostäder normalt rätt temperatur för cigarrförvaring förutsatt att inte cigarrerna förvaras i ett fönster eller i direkt anslutning till ett element. Däremot är luftfuktigheten ett större problem och det finns endast ett sätt att förvara sina cigarrer hemma, de skall ligga i en humidor. Humidoren, som förutom att vara en vacker möbelpjäs, är det enda sätt vi har att tillgå för att under alla årstider kunna lagra våra cigarrer under en längre tid i perfekt kondition.
Hur vet man att cigarren är i perfekt kondition och hur vet man när det är dags att fylla fuktarna i humidoren? En cigarr i perfekt kondition har svikt och spänst då man trycker på den, den känns mjuk utan att vara svampig. Tänk på att aldrig rulla eller klämma hårt på cigarren, framförallt inte i spetsen av den. För trots att cigarren kan vara i rätt kondition så är den ömtålig och kan skadas. Då det är dags att fylla fuktarna börjar cigarrerna att kännas en aning spröda, utan att för den skull upplevas som torra. Följ noggrant tillverkarens instruktioner om hur fuktarna skall fyllas och skötas, det kan i vissa fall finnas risk för att fuktarna kan släppa ifrån sig vatten om de överfylls. De stora tillverkarna brukar i regel rekommendera att fuktarna fylls en gång i månaden, men det finns ett flertal faktorer som kan påverka detta, vilken årstid det är, det kan vara extremt torrt på vintern, hur många cigarrer det finns i humidoren, i vilken kondition cigarrerna är då de läggs ned i den. Många humidorer är utrustade med hygrometer för att du skall kunna se vilken fuktighet det är. Lita inte på dessa. Den bästa och garanterat säkraste hygrometern sitter i fingrarna, lär dig hur en cigarr i perfekt kondition känns och lita på detta. Cigarrerna kräver också en viss grad av ventilation, vilken man får genom att titta till sina cigarrer regelbundet. Res aldrig bort en längre tid utan att ha någon som tittar till cigarrerna.
Cigarrer kan förvaras under obegränsad tid i en humidor och många högklassiga cigarrer kräver en viss lagringstid för att komma till sin rätt. Därefter kan de fortsätta att utvecklas under många år. Cigarrerna kan under lagring genomgå efterfermentation, s k blomning. Det är en helt naturlig process för cigarren och den yttrar sig i små vit-grå tussar på cigarrens utsida, vilka man lätt torkar bort. Cigarren upplevs som en aning klibbig på ytan. Vad som däremot kan inträffa vid lång lagring utan ventilation och vid alltför hög fuktighet, är att mögel kan bildas. Mögel skall inte förväxlas med blomning. Möglet känns igen både på doft och färg och skadar cigarren för gott, den är bara att kassera. Det är därför viktigt att alltid använda en utprovad humidor av gott fabrikat. Vid resor kan man med fördel använda sig av en resehumidor eller i annat fall välja cigarrer som är förpackade i cellofan eller i tub. I humidoren bör cigarrerna alltid förvaras nakna för att på så sätt kunna utvecklas maximalt.

Snoppa rätt

Varför måste en cigarr snoppas? Av ett mycket enkelt skäl, den går inte att röka annars. Cigarrens anatomi bestämmer snoppningen. Cigarren är uppbyggd av tre delar: inlaga, omblad och täckblad.Inlagan utgör kärnan av cigarren och det är här man har gjort huvuddelen av blandningen i cigarren, runt inlagan rullas ombladet och detta halvfabrikat kallas för vickel. Slutligen rullas täckbladet på cigarren och cigarren får sitt slutgiltiga utseende. Täckbladet limmas och försluts i spetsen av cigarren och därför måste en cigarr snoppas.

Beroende på vilken kategori av cigarr det är så kan inlagan vara uppbyggd på två sätt, vilket avgör hur cigarren bör snoppas. Cigarrer kan delas in på många olika sätt, men en av de viktigaste tekniska skillnaderna är maskinrullat kontra handrullat.

I en maskinrullad cigarr finns s k shortfiller, vilket innebär att inlagan består av en blandning av hackad tobak från olika ursprung. Dessa cigarrer bör snoppas med ett V-skär. Det ger en relativt stor öppning på cigarren utan att tobaksflagor lossnar från spetsen. Givetvis går det att använda ett rakt skär men med påföljd att man kan få lite tobak i munnen. Ibland används även ett cigarrborr, men risken för att spetsen skall olja är stor då öppningen är för liten.

I en handrullad cigarr finns s k long filler, vilket innebär en bunt av noggrant utvalda tobakssorter. De har omsorgsfullt vikts ihop för att bilda inlagan av cigarren. Dessa cigarrer skall ha en ordentlig öppning, nästan i storlek med cigarrens diameter. Den klassiska cigarrsaxen är alldeles utmärkt eller även en s k Double Cutter, en giljotin som skär från båda hållen. Den klassiska, enkla giljotinen fungerar hyggligt och är definitivt att föredra framför rakblad, knivar, tänder m m. En ny innovation presenterades av Davidoff för ett par år sedan, den s k Round Cuttern, en snoppare med tre stycken runda knivblad i olika dimensioner för olika faconer, vilken skär ett elegant hål i cigarrens spets i rätt storlek utan att rundningen på spetsen försvinner. Round Cuttern börjar få efterföljare, både bra och dåliga, men oftast med bara en dimension.

Tänd rätt

En lukt- och smakfri låga är nödvändig då cigarren skall tändas. Använd därför cigarrtändstickor, gaständare eller cederstickor. Cigarren skall tändas långsamt och med omsorg. Tänd genom att långsamt rotera cigarrens inslag i 45 graders vinkel mot lågan. Cigarren tänds inte direkt i lågan, utan hålls en bit ovanför och tänds av lågans värme. Då man roterar cigarren över lågan får man en klarblå låga runt inslaget. När inslaget glöder jämnt runt hela cigarren kan första puffen tas. Om cigarren skulle slockna medan du röker, tänd den bara på nytt på samma sätt och fortsätt njut. Låt aldrig en cigarr slockna för att spara den till ett senare tillfälle. Den kommer aldrig att smaka lika bra igen. Tänk på att alltid välja rätt cigarr till rätt tillfälle!

Njut rätt

Cigarrök skall inte inhaleras. Puffa långsamt på cigarren och fyll munnen med rök. Låt den rulla runt i gommen innan du sakta blåser ut igen. Upplev alla nyanser i smak och doft, känn på eftersmaken och beundra de vackra rökslingorna som stiger mot taket. Upplev karaktärer som läder, ceder, kanel, kaffe, citrus och vad du själv kan finna. Cigarren är en komplex njutning, vilken förändras under den tid som cigarren tar att njuta. Den angenäma doften och den rofyllda atmosfären skänker en tillfredsställelse som är svår att förklara för den oinvigde. Men då man funnit cigarrens själ förstår man varför vi har fascinerats av den ända sedan Columbus dagar för 500 år sedan. Cigarren kan verkligen betraktas som balsam för själen. Aska inte av cigarren i tid och otid, utan sitt lugnt tillbakalutad och låt askpelaren växa och beundra den vackra marmoreringen som uppkommer på en förstklassig och välgjord cigarr. Däremot bör du försiktigt bryta av askpelaren i askfatet innan den faller i knät eller på bordsduken, då är den i regel ett par centimeter lång. Då cigarren är färdigrökt, lägg den stilla i askfatet och låt den slockna av sig själv, den bör få dö i värdighet.

Myter

Måste man ta av cigarrgördeln?
Det finns inget logiskt skäl till detta, annat än om cigarren röks så långt att gördeln börjar förkolna. Däremot finns det starka skäl att låta den vara kvar. Ringen har satts på för hand och är ofta fastlimmad i cigarren. Drar man bort ringen följer det väldigt lätt med en bit av täckbladet och då har cigarren fått en skada. Låt den sitta kvar, så riskerar du ingenting.

Måste man väta ned hela cigarren?
Förutom att det ser dumt och oaptitligt ut så finns det inga skäl till detta. En cigarr skall alltid vara i rätt kondition. En torr cigarr kan inte fuktas på detta sätt. Vill man återfukta cigarren måste den läggas i humidoren och få ligga där några dagar. Det enda tillfälle då det kan vara befogat att väta cigarren är om den fått en mindre skada i spetsen, vilken ibland kan repareras på detta sätt.

Måste man doppa cigarren i cognac?
Ett minutiöst arbete ligger bakom en högklassig cigarr på samma sätt som ett minutiöst arbete ligger bakom en förstklassig avec. Det är att visa liten respekt för både cigarr, avec och det hantverk som ligger bakom att inte njuta dem var och en för sig. Med en dålig cigarr och en dålig cognac spelar det mindre roll, men livet är för kort för vare sig dåliga cigarrer eller dålig cognac.

 

Mer cigarrkunskap

Att avnjuta en cigarr är att röka i traditionell bemärkelse, det är en kultisk rit, en högre meditation, en intressant och gåtfull upplevelse som alltid är ny och unik. Amerikas urinnevånare ansåg tobaken som den heligaste av växter.

För att cigarren skall ge fulländad njutning så är det viktigt att ge den tid och omsorg. Var noggrann när ni väljer cigarr, men var ej rädd för att göra fel. Cigarrökare är som regel individualister och det som passar för den ene passar kanske inte för den andre. För er som är nybörjare rekommenderar jag av naturliga skäl mildare cigarrer i Petit Corona-formatet t.ex. H.Upmann Coronas Major. Det är en förträfflig nybörjarcigarr. En del tror att bara för att man har en begränsad budget så måste man hålla sig till maskinrullat när det gäller vardagscigarrer, men detta är helt fel! Rafael Gonzales Panetelas Extra, eller Romeo y Julieta Milles Fleurs är  mycket billiga och prisvärda handrullade cigarrer. Regeln är att ju större cigarr desto mildare och mera smakrik är den. Dessvärre ökar förstås priset med storleken, speciellt när det gäller handrullat. Om ni vill ha något lite större och dyrare, kan jag rekommendera El Rey del Mundo, Choix Supreme, en förträfflig Robusto som är mild i smaken och lagom till en lite längre eftermiddagsrast.

Cigarrens mystik ligger inte i ritualer och hemliga knep. Det finns ett antal klara och relativt enkla grundregler som man skall följa för att cigarrnjutningen verkligen skall bli just en cigarrnjutning.

Cigarrens Uppbyggnad

En cigarr består i regel av tre delar: Inlaga, Omblad & Täckblad. Inlagan kan vara av två typer: Shortfiller eller Longfiller. Maskinrullade cigarrer innehåller som regel shortfiller, vilken består av hackade tobaksblad av utvalda sorter. Handrullade cigarrer innehåller longfiller, vilken består av hela blad som räcker hela cigarrens längd. Inlagan hålls ihop av Ombladet som är ett lite segare tobaksblad, men hos billigare massproducerade cigarrer används även homogeniserade omblad tillverkade av upphackade tobaksblad. Sist läggs täckbladet på. Täckbladet är cigarrens fasad utåt, samtidigt som det enligt vissa, står för hela sextio procent av smaken. Andra menar att täckbladens färg inte spelar någon roll för smaken. Oavsett vilket så kan man i regel indela cigarrernas styrka i förhållande till nyansen på täckbladet.

  • Clarissimo eller Grön: Kallas även Candela på spanska. Dessa täckblad, som är gröna, har brutalt värmetorkats och används främst till väldigt milda cigarrer för  USA-marknaden.
  • Doble Claro eller Claro-Claro: Gyllene, nästan blekgul nyans av brunt. Framställt genom för tidig skörd följd av en på skyndad torkning.
  • Claro: Brun tobak åt det ljusa hållet. Används oftast till lättare cigarrer.
  • Colorado Claro eller Brun Clair: Blad av senare plockningGenomgår en längre fermentering och får därigenom en riktigt brun färg. Används till lite kraftigare cigarrer.
  • Colorado Maduro eller Brun Soutenu: Längre mognadstid och längre fermentering ger dessa täckblad en mer framträdande färg.
  • Maduro: Mer solljus i kombination med ytterligare lite längre fermentering eller en i sig själv mörkare Connecticut-tobak ger täckblad som används för väldigt starka cigarrer.
  • Oscuro: Ett nästan svart täckblad som var vanligt på artonhundratalet, men som idag är relativt ovanligt.

Storlekar:

Det finns en rad benämningar på cigarrstorlekarna, och som om det inte var nog så är det dessutom ofta så att en cigarrs namn kan innehålla helt fel storleksbeteckning. Kolla därför alltid tjocklek och längd eftersom en cigarr som t.ex. Rafael Gonzales Panetelas Extra,  i själva verket är en Petit Palma per definition (eller Veguerito Mano enl. kubanernas system.). De kubanska storleksbeteckningarna skiljer sig från de internationellt gångbara och kan beskådas här!
Ringmåttet, d.v.s. cigarrens tjocklek, anges i de flesta internationella sammanhang i sextiofjärdedelar av en tum. Denna internationella betäckning står inom parentes i måttangivelserna på cigarrlagrets webshop.

Förvaring

Cigarren måste förvaras i rätt miljö med avseende på luftfuktighet och temperatur, vilket innebär en luftfuktighet på ca 65-74% och en temperatur mellan 16-18°C om tempen går upp till 22°C tillfälligt är ingen skada skedd, men för långtidsförvaring är det lite högt. Beträffande temperatur så har vi i våra bostäder vanligtvis rätt temperatur för cigarrförvaring förutsatt att inte cigarrerna förvaras i ett fönster eller i direkt anslutning till ett element. Däremot är luftfuktigheten ett större problem och det finns endast ett sätt att förvara sina cigarrer hemma, de skall ligga i en humidor. Humidoren, kan se ut i stort sett hur som helst så länge den fyller sin uppgift. De ziplockpåsar som jag använder som emballage kan och skall användas som nödhumidor om ni inte har något annat alternativ. Köp ingen jättedyr humidor om du har begränsad budget, köp en billig, eller pröva följande lågbudgetalternativ: Åk till närmaste återvinningscentral, se ut er en begagnad frys eller ett kylskåp i det mindre formatet, tvätta ur den med ett kraftigt steriliserande rengöringsmedel, t.ex. Desinova, (Totalt biologiskt nedbrytbart.) Köp oasis i närmsta blomsteraffär och  lägg en bit i en plastlåda med utskurna hål i. Fukta oasisblocket med en startlösning bestående av lika delar vatten och propylenglykol( köpes på apoteket, inte bensinmacken). Köp en kombinerad hygrometer & thermometer i närmsta järn- eller vitvaruaffär. Voila! Ni har nu till ett väldigt lågt pris en humidor som rymmer många lådor med cigarrer. Propylenglykolen gör att humidoren blir självreglerande, d.v.s. luftfuktigheten håller sig runt sjuttio procent. Med jämna mellanrum måste man fylla på med lite destillerat vatten. En gång i halvåret fyller man på med startlösningen. Obs! Oasisblocket skall fuktas, inte dränkas…

Lägg pengarna ni sparat in på att köpa cigarrer.

Om era cigarrer skulle visa sig ha vit-grå ludna fläckar på sig så oroa er inte. Som regel rör det sig om s.k. cigarrblomning, d.v.s. hartser som trängt ut ur täckbladet p.g.a. variationer i temperatur och luftfuktighet. Om cigarrerna förvaras för fuktigt kan de bli mögliga, det känns på lukten, då är det bara att slänga dem. Dock kan det alltid vara värt att konsultera någon kunnig om man är osäker innan man gör något drastiskt. Cigarrerna bör förvaras utan tub eller cellofan när de ligger i humidoren om de skall rökas inom de närmaste månaderna, men spara gärna tuberna eftersom de är ett perfekt billigt alternativ till cigarrfodral & resehumidorer. Om cigarrerna skall långtidslagras kan det dock vara en fördel med att förvara cigarren i sin aluminiumtub då syretillförseln blir sämre och mognaden blir mer utdragen i tid vilket ger ett bättre slutresultat. Det finns en parasit som man också skall se upp med, speciellt om man köpt cigarrer av lite mer tveksamt ursprung, nämligen tobaksbaggen Lasioderma Serricone. Angrepp av tobaksbaggen känns igen på små cirkelrunda hål i cigarrens täckblad. När man knackar på en angripen cigarr brukar det även komma ut ett svart pulver, larvens avföring. Cigarrbaggen gillar värme, så om ni drabbats av ett angrepp, så stoppa in alla cigarrer i frysen i tre dygn. Då dör krypen och deras ägg.

Snoppning

Vissa cigarrer är färdigsnoppade när man köper dem, men de flesta cigarrer kräver att man snoppar dem själv innan de röks. Snoppningen utföres bäst med en dubbelgiljotin eller en cigarrsax. Det man som regel eftersträvar är ett rent rakt snitt där lite rundning skall vara kvar för att inte täckbladet skall fransa eller rulla upp sig, vi skall ju när allt kommer omkring röka cigarr, inte äta tobak. En del fuktar änden innan de snoppar, då det blir lättare att få ett rent snitt på det sättet. Lägg an skären mot cigarren med ett lätt tryck och klipp sedan till snabbt. Maskinrullade cigarrer snoppas lämpligast med ett s.k. V-skär för att man skall få en stor öppning utan att få tobaksflagor i munnen.

Tändning

En lukt- och smakfri låga är nödvändig då cigarren skall tändas. Använd därför cigarrtändstickor, gaständare eller cederstickor. Spara gärna de blad av cederträ som används som mellanlägg i cigarrlådor till de bättre märkena. Dessa är lätta att riva i lagom tjocka remsor som sedan kan användas att tända cigarrerna med. Cigarren skall tändas långsamt och med omsorg. Tänd genom att långsamt rotera cigarrens inslag i 45 graders vinkel mot lågan. Cigarren tänds inte direkt i lågan, utan hålls en bit ovanför och tänds av lågans värme. Då man roterar cigarren över lågan får man en klarblå låga runt inslaget. När inslaget glöder jämnt runt hela cigarren kan första puffen tas. Om cigarren skulle slockna medan du röker, tänd den bara på nytt på samma sätt och fortsätt njut. Låt aldrig en cigarr slockna för att spara den till ett senare tillfälle. Ett par timmar är max vad en en gång tänd cigarr kan vänta, sedan är de ohjälpligt förstörda. En del tål inte att vänta ens så länge. Försök välja en cigarr som du vet att du har tid att röka.

Rökning

Cigarrök skall inte inhaleras. Låt röken virvla runt i munhålan, känn smaken, upplev hur nikotinet förändrar er varseblivning, känn drogens kraft. Cigarrökens pH* ligger nära kroppens eget och som en följd därav löses nikotinet ut redan i munnen och går via slemhinnorna ut i blodet. (Cigarettrök är sur och måste ner i lungorna för att lämna av sitt nikotin.) Allt eftersom man röker känner man tobakens kraft, och plötslig förstår man varför indianerna satte detta njutningsmedel främst. När ni är mätt eller cigarren inte smakar längre. Lägg ifrån er cigarren i askfatet och låt den dö med värdighet. Var noga med att slänga fimparna så fort ni kan då en cigarrfimp kan sprida en mycket dålig lukt som förpestar hela ert njutningsrum. Efter en god cigarr får jag personligen en upplevelse av otroligt mycket klarhet och energi, vilket gör att jag, om jag fick, skulle rekommendera cigarrökning till de flesta vuxna människor på denna jord.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.